یادداشتی بر همایش ملی کتاب و نشر
بسیاری از برنامهها و فعالیتهای فرهنگی به دلیل اینکه بر بنیانهای فکری و فلسفی مستحکمی تکیه ندارند و صرفاً بر تجربیات و علایق شخصی استوار هستند، از عمق و اتقان کافی و وافی برخوردار نیستند.از آنجا که به صورت طبیعی، عمل از نظر برمیخیزد، از اینرو فقر نظری بر عمل نیز سایه میافکند و عمل را سست و معیوب میسازد. این حالت به طور خاص در قلمرو فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی مصداق و نمود بیرونی دارد.
متأسفانه حجم انبوهی از کارهایی که اکنون به عنوان اقدامات فرهنگی خاصه در عرصه کتاب و نشر به انجام میرسد، از قشریگری و سطحیاندیشی رنج میبرد و این وضعیت، معلول ضعفهای نظری و معرفتی آنهاست. اقدام فرهنگی خاصه در عرصه کتاب و نشر از آنجاکه با جهانبینی و نگرش انسان ارتباط دارد، بیش از هر اقدام دیگری محتاج برخورداری از یک نظام فکری و معرفتی است.
عرصه کتاب و نشر نیز که اغلب با چالشهایی در مسائلی چون: اقتصاد نشر، ممیزی، سرانه کتاب، ترویج فرهنگ کتابخوانی و ... روبهروست، از فقر نظری و شتابزدگی عملی و گریز از مطالعات و پژوهشهای نظری رنج برده است. حال آنکه اقدام فرهنگی آنگاه ماندگار و متقن میشود که از آبشخور نظریه تغذیه کرده و بر مبادی و مبانی معرفتی و فلسفی تکیه زده باشد.
از همین رو به دلیل اینکه نظریه فرهنگی بومی (اسلامی) تولید نکردهایم و نظام و ساختار فرهنگی خود را برپایه سلایق شخصی یا متاثر از غرب بنا نهادیم، در ساحت فرهنگ خاصه در عرصه کتاب و نشر دچار کاستی و فقر هستیم. با این توجه است که در همایش ملی کتاب و نشر، برای اولین بار نگاه علمی بر فعالیتهای عملیاتی و عینی تقدم یافته و در صددیم با استفاده از ظرفیت نخبگان و اساتید علمی این حوزه، آسیبها، تهدیدها و فرصتها را بررسی کرده و به ارائه الگویی بومی برای پیشرفت در این عرصه برسیم.
از همه اساتید، دانشجویان، کتابداران و عزیزان فعال و فرهیخته در حوزه کتاب و نشر دعوت می کنم برای رسیدن به قله پیشرفت در این عرصه، مشارکت جدی و فعال در برگزاری این همایش داشته باشند.
محید صحاف
رئیس همایش