بازدید سرزده از کتابخانه های بروجرد +گزارش تصویری
هوا گرگ و میش بود و خورشید هنوز نور از سه تیغ آسمان بر نگرفته بود که به سلفچگان رسیدم.
پنجشنبه ام در مسیر اراک ـ بروجرد به بازدید از کتابخانه های شهید صارمی، سید جعفر شهیدی، بحرالعلوم، شهید باهنر، شهید چمران، شهید مطهری مهاجران و آیت الله اراکی گذشت.
گزارش تفصیلی را در ادامه بخوانید...
کتابخانه شهید چمران ـ سلفچگان (اراک)
روستایی با جمعیت 1000 نفر و تک کتابخانه روستا که داخل مدرسه راهنمایی دخترانه قرار دارد. ورودی کتابخانه و مدرسه یکی است و به دلیل اینکه ساختمان متعلق به آموزش و پرورش است، خب نسبت به ساختمان کتابخانه ذیحق است و بخش کودک و نوجوان کتابخانه را گرفته..
اعضا بیشتر در رشته کامپیوتر فعالیت می کنند و یا به این رشته علاقه مند هستند از همین رو نشریه وب بیشتر مورد استقبال است.
متاسفانه با وجود فصل سرما، وسیله سرمایش کتابخانه خراب است که حتما باید فکری برای آن کرد.
کتابخانه مشارکتی آیت الله اراکی (اراک)
بازدید خوبی نبود. کتابخانه ای بی رونق که باوجود قرار گرفتن در کانون فرهنگی آیت الله اراکی، اما استقبال از کتابخانه و امانت گیری کتاب بسیار کم است. از سویی متاسفانه کتابدار کتابخانه از هیچ جا حقوق دریافت نمی کند.
به نظر میرسد اگر کتابخانه زیر نظر کانون های مساجد ارشاد باشد، کارایی بیشتری خواهد داشت.
کتابخانه شهید مطهری مهاجران (اراک)
زمانی که به محل کتابخانه رسیدم، تعطیل بود!
ظاهرا تک نوبتی است و عصرها تعطیل است!
کتابخانه شهید صارمی (بروجرد)
کتابخانه فعال و خوبی بود. مدیر اداره شهرستان نیز در همین کتابخانه بود و فرصتی مغتنم تا در خصوص مسائل و مشکلات کتابخانه باهم گفتگو کنیم.
نکته قابل توجه این کتابخانه این بود که یکی از کتابداران با ایده خوبی به بحث ذائقه سازی در بین اعضا توجه دارد. به این ترتیب که کتابهایی که میخواهد توسط اعضا دیده و خوانده شود را در کنار کتابهای پرمخاطب قرار میدهد.
به دلیل محدودیتهای فضا و امکانات روزهای زوج خانمها و روزهای فرد آقایان می توانند کتاب به امانت بگیرند. ظاهرا الباقی کتابخانه های نیز به همین صورت نوبتی است.
گپ و گفت با سه تن از اعضای نوجوان کتابخانه و دیدن اشتیاق آنها به مطالعه سر ذوقم آورد. این نشان از مقبولیت نسبی کتابخانه در آن منطقه است... الحمدالله
کتابخانه علامه سیدجعفر شهیدی (بروجرد)
بروجرد 800 نابینا دارد. نکته بسیار جالب این کتابخانه این بود که شرکت سامسونگ طی تفاهمنامه ای با سازمان بهزیستی، اقدام به راه اندازی کتابخانه صوتی مخصوص نابینایان در کتابخانه های بروجرد کرده است. هزینه این اقدام بیش از 200 میلیون تومان است.
ظاهرا سامسونگ در کشورهایی که محصولاتش پر فروش است (و ایران هم یکی از این کشورهاست)، بخشی از سود خود را صرف امور فرهنگی در این کشورها میکند. مربی و کتابدار مخصوص نیز از طرف سامسونگ تأمین میشود.
در این کتابخانه به طور اتفاقی با مدیر شهرستان و سرپرست اداره کل استان که برای بازدید از کتابخانه گویا آمده بودند، رو برو شدم و با هم در خصوص کتابخانه گفتگو کردیم.
کتابخانه بحرالعلوم (بروجرد)
ساختمان کتابخانه قدیمی است.
بخش کودک و نوجوان فعال است. اما قفسه مختص کودک و نوجوان ندارد و بهتر است از قفسه های ویژه استفاده شود.
کتابخانه شهید باهنر (بروجرد)
کتابخانه ظاهراً سالهاست در حال ترمیم و تعمیر است. به همین دلیل ساختمان اصلی تعطیل بوده و موقتا آن را به مدرسه آزادگان منتقل کرده اند.
***
در بازدید از سه کتابخانه شهر بروجرد نکته مشترک این بود که با وجود فعال بودن بخش کودک و نوجوان اما به لحاظ پویایی و توجه به این بخش و دارا بودن قفسه ویژه و اتاق کودک، نیازمند توجه بیشتر و جدی تری هستند.
با توجه به سیاستهای نهاد که توجه به بخش کودک و نوجوان در اولویت کتابخانه ها باید قرار گیرد، باید مجموعه مدیریتی نهاد را به سمتی برد که برای بخش کودک و اعضای کودک و کتابهای کودک برنامه ریزی های ویژه و طولانی مدتی داشته باشند.
گزارش تصویری از بازدیدهای اخیر را اینجا ببینید.